Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν συστημικά βεντούζες. Ο πάπυρος του Ebers, γραμμένος στην Αίγυπτο περίπου το 1550 π.χ. (θεωρείται το αρχαιότερο ιατρικό βιβλίο) περιγράφει την πρόκληση της αιμορραγίας με βεντούζες (κοφτές βεντούζες στην Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική ) με σκοπό την αφαίρεση «ξένου σώματος » από το ανθρώπινο σώμα. Ο Ιπποκράτης και ο Galen ήταν επίσης οπαδοί της θεραπείας με βεντούζες.

Στα κείμενα του Ιπποκράτη μπορούμε να βρούμε τις πρώτες γραπτές αναφορές στις βεντούζες. Στον κλινικό  του κατάλογο, ο Ιπποκράτης συνιστά τις βεντούζες μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση της στηθάγχης και των διαταραχών του εμμηνορησιακού κύκλου.

Οι βεντούζες παρέμειναν σε όλη την Ευρώπη ως ένα βασικό θεραπευτικό μέσον. Πολλοί διάσημοι ιατροί όπως ο Παράκελσος και ο Ambroise Pare τις εφάρμοζαν.

Από το τέλος του 19ου αιώνα οι βεντούζες δέχθηκαν σκληρή κριτική από την ανερχόμενη ιατρική αδελφότητα. Σε αυτήν την περίοδο το νέο μοντέλο ιατρικής, στην προσπάθεια του να καθιερώσει και να κυριαρχήσει ,αφαιρεί το κύρος από κάθε προηγούμενη θεραπευτική παράδοση. Παρόλα αυτά τις τελευταίες δεκαετίες το ρεύμα αυτό έχει αλλάξει και η ανθρωπότητα ανακαλύπτει ξανά την ουσία των παλαιών θεραπευτικών θεραπειών.

Την αναγέννηση αυτής της θεραπείας την οφείλουμε σε γνωστούς αθλητές και διάσημους ηθοποιούς που εμφανίστηκαν δημοσίως με τα χαρακτηριστικά σημάδια στην πλάτη και σε όλο το σώμα. Η Gwyneth Paltrow, που δηλωσε πολλές φορές οπαδός φυσικών θεραπειών, ήταν η πρώτη που εμφανίστηκε με ένα εξώπλατο φόρεμα και τα εμφανή σημάδια των βεντουζών στη πλάτη στο κόκκινο χαλί. Ακόμη ενας celebrity με σημάδια από βεντούζες ήταν ο Justin Bieber. Το καλύτερο παραδείγμα  είναι ο Michael Phelps (που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ) και φωτογραφήθηκε με μετάλλια και τα σημάδια στο σώμα.

Εφαρμογή της βεντούζας  γίνεται ή στα σημεία  πόνου, ή σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία χρησιμοποιούνται και από άλλες παραδοσιακές τεχνικές όπως ο βελονισμός ή η πιεσοθεραπεία, μασάζ Tuina και Shiatsou.

Μερικές φορές μετακινούμε τις βεντούζες στην πλάτη ή στα άκρα. Με αυτόν το τρόπο γίνεται πολύ αποτελεσματικό και θεραπευτικό το μασάζ, στο οποίο συχνά χρησιμοποιούμε αιθέρια ελαία αξιοποιώντας τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν.

Η επιλογή των σημείων γίνεται ανάλογα με τα ευρήματα και το ιστορικό που περιγράφει ο θεραπευόμενος.

Η θεραπευτική δράση και η ίαση εξηγούνται στη συμβατική ιατρική με την αύξηση της ροής του αίματος και την λεμφική αποσυμφόρηση στην πάσχουσα  περιοχή  του σώματος.

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική ο πόνος και τα οιδήματα  ερμηνεύονται  σαν μπλοκάρισμα της  ενέργειας Κi. Αυτή η ενέργεια συνδέεται άμεσα με τη ροή του αίματος, επειδή το αίμα θρέφει το Ki το οποίο κινεί την ροή της ενέργειας. Με αυτόν το τρόπο, αν βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, κινείται ξανά ομαλά το Ki και το μπλοκάρισμα της ενέργειας ή αλλιώς όπως περιγράφεται στην ορολογία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής –στάση αίματος   (ο πόνος και το οίδημα ) φεύγουν. Επίσης, με την υποπίεση που προκαλείται, ανοίγουν οι πόροι του δέρματος και έτσι μπορούν να αποβληθούν τοξίνες και άλλοι  παθογόνοι παράγοντες.

Πολύ σημαντικό και ευεργετικό είναι το μασάζ με βεντούζες. Χρησιμοποιούμε   βεντούζες από διάφορα υλικά όπως το γυαλί, το  καουτσούκ και τη σιλικόνη. Με την χρήση του κατάλληλου λαδιού βάσης και των  αιθέριων ελαίων περνάμε με ολίσθηση τις πάσχουσες περιοχές. Έτσι αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και ταυτόχρονα η αποκατάσταση της περιοχής. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τριχοειδή αγγεία φέρνουν πιο πολύ αίμα και οξυγόνο, με ταυτόχρονη όμως αποβολή τοξινών και άλλων προϊόντων του καταβολισμού π.χ. γαλακτικού  οξέος , το οποίο όσοι γυμνάζονται σιγουρά έχουν νιώσει υπό μορφή μυϊκών πόνων, (τα λεγόμενα πιασίματα) καθώς είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης του στους μύες λόγω αυξημένης σωματικής άσκησης.

Ενδείξεις χρήσης θεραπείας και μάλαξης με βεντούζες:

  • Βελτίωση της ελεύτερης ροής του Ki και του αίματος στους μεσημβρινούς και ταυτόχρονα στους ιστούς του οργανισμού
  • Αφαίρεση των τοξινών και άλλων προϊόντων καταβολισμού
  • Ενεργοποίηση του λεμφικού συστήματος και ταυτόχρονα ανέβασμα του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Μείωση του οιδήματος και του πόνου
  • Λύση μπλοκαρίσματος στον συνδετικό ιστό
  • Για καταστάσεις ρευματικών και αρθριτικών πόνων
  • Για γαστρεντερικά προβλήματα (στομαχόπονος,δυσπεψία, ναυτία )
  • Για διαταραχές του αναπνευστικού (βήχας, βρογχίτιδα, άσθμα, δύσπνοια ,κρύωμα)
  • Για μυϊκούς πόνους λόγο διαστρέμματος ή θλάσης
  • Λόγο συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος
  • Για χρόνιους πόνους στην μέση και γενικά στην πλάτη
  • Για πόνους δυσμηνόρροιας
  • Για δάγκωμα φιδιού

Βρισκόμαστε

Πανός 10, Λάρισα

Στείλε μας

olbrychtdorota@gmail.com

Κάλεσε μας

6974021990
2413023011

Κλείσε τώρα ραντεβού

6974021990

2413023011

Holistic Equilibrium θα πει Ολιστική Ισορροπία

Έχουμε δημιουργήσει τον χώρο μας στο κέντρο της Λάρισας

Χώρος ίασης, θεραπείας, αυτοθεραπείας, ευεξίας και ξεκούρασης σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής.